Нови книги


 

„Градска география” от Зорница Христова и

Десислава Димитрова

Несъмнено, повечето родители са се сблъсквали с феномена градски ленивец. Този екземпляр, който спи до 12 ч. на обяд и се събужда главно да търси храна. Интересът му може да бъде събуден от таблета и почти няма причина, която да го накара да излезе навън. А причините можете лесно да откриете между кориците на новата книга „Градска география“ – една история за вълшебствата на големия град.

В историята на Тони, Марти, Мая и тяхната баба има истински градски зверове, има черна магия и хеви метъл обяд, има приключения и практически съвети за това как да си отгледаш градинка между блоковете. И разбира се, любов. Всичко това, разказано с много чувство за хумор. Авторките успяват да осъществят трудния баланс между фактите и въображението, между художествения текст и науката, между интересната история и нейното „онагледяване“ с рисунките на художничката Сияна Захариева. Занимателна и увличаща книга, която учи децата да виждат красивото в природата около нас и да бъдат активни.

 

Книгите от поредицата  Защо? Какво? Как?  на издателство „Фют” са с ясни, опростени и информативни илюстрации, кратки и достъпни текстове  и стабилни и удобни капачета. Дават първи познания за околния свят и отговарят на многобройните въпроси, задавани от децата. Развиват любознателността и говорните умения, обогатяват речта. Позволяват на родителите и педагозите да разширят съдържанието чрез допълнителни въпроси и обяснения по илюстрациите. Предлагат обучителни ситуации по направленията за предучилищно възпитание и 

подготовката за първи клас

  „Автомобили, камиони” от Андреа Ерне


  „Динозаврите” от Ангела Вайнхолд  

  

„Цветовете”  от Дорис Рюбел

 

 

 

„20 лесни и забавни плетива” от Бети Джуниър, издателство „Фют”.

Тази чудесна книга ще помогне на децата да си изплетът сами шалове, шапки, ръкавици, чорапи, ленти за глава и други красиви аксесоари, както и възглавнички, калъфки и други оригинални предмети за дома. Като следват ясните инструкции, ще научат как да избират прежда, как да заплитат и завършват плетка и как да украсяват готовите плетива с пискюли, ресни и цветчета.

 

 

 

Забавни експерименти: 80 интересни научин опита, които да направите у дома или в училище” от Том Адамс и Томас Флинтън, издателство „Фют”.

Вероятно си мислите, че наука може да се прави само в специална лаборатория. Но това въобще не е така! Изненадващи открития можете да направите дори в кухнята, на масата и на двора, стига да не се страхувате да се поизцапате. Със своите обемни илюстрации и многобройни подвижни елементи, тази книга ще ви вдъхнови да изследвате и да експериментирате с подръчни домашни материали и инструменти. Ще установите, че е възможно да построите мост без пирони, да направите вулкан от кока-кола, да сбръчкате яйце и още много неподозирани неща!

 

 

Детски отдел ви предлага две книги от поредицата „Философски закуски” на издателство „Точица”. Когато децата са гладни за идеи „Философски закуски” им помагат в разсъжденията по вълнуващи ги въпроси. Цялата поредица е от откровени и забавни книжки, които навеждат на размисъл.

 "Любов и приятелство" от Брижит Лабе и Мишел Пюеш

Какво може да донесе едновременно радост, тъга, удоволствие, мъка, щастие, нещастие, надежда, отчаяние, страхове, съжаления, мир, гняв, спокойствие, стрес, гордост, срам? Отговорът е любов и приятелство.

 

 

 

Нормално и ненормално от Брижит Лабе, П. Ф. Дюпон-Бьорие.

В някои части на света е нормално човек да е висок 1,50 м., в други не; в някои страни се смята за нормално двама да живеят заедно, без да са женени, в други не; на едно място намират за нормално човек да пее на улицата, на друго, ако го прави, казват, че той е куку. Тогава какво е нормално? Да си здравомислещ или да правиш каквото правят другите? Какъв би бил животът ни, ако се стараехме да спазваме "нормата" във всяко едно отношение? Щом човешките същества се различават едни от други, има ли неща, които могат да са нормални за всички?

 

 

„Бедността. Пътеводител за деца” от Ханна-Гил Пьонтек, Хенрика Кшивонос, издателство „Точица”

Бедността не е само липса на пари. С нея са свързани много по-лоши неща. Срам, че нямат това, което имат другите. Чувство на малоценност, когато се сравняват с връстниците си. Бедността никога не е по вина на децата. Възрастните са тези, които отговарят за съдбата им. Полските авторки са се заели с нелеката задача да обяснят по достъпен начин какво причинява бедността и защо има хора, които не могат да се избавят от нея, както и какви са пътищата едно общество да реши този проблем.

 

Игри на глас. Курс по творческо писане за деца от Зорница Христова, издателство „Точица” 

На какво искаме да научим децата, когато ги учим да пишат? Да вярват в идеите си и да намират най-точния език, с който да ги изразят. Да наблюдават света внимателно, но и да си го представят напълно различен. Да се поставят на мястото на другите. Да общуват с въображение и съпричастност, със свой собствен глас.

Книгата на Зорница Христова е не просто любопитна и иновативна, тя е и много необходима! На кого? На децата, на родителите, на учителите, на всички начинаещи разказвачи в частност. Тя е кратко описание на опитите, грешките, неочакваните успехи и пропуснатите шансове при  провеждането на курс по творческо писане за деца от 8 до 14 години, провел се в детския отдел на Столичната библиотека. В основата на заниманията е изграждането на характер на измислен персонаж, неговият свят, начин на общуване, взаимоотношенията му с другите. Специално внимание е обърнато на развитие на наблюдателността в реална среда, както и на възможностите за интегриране на библиотеката в писането като творческия процес. Книгата на Зорница Христова превръща принципно сухата теория в занимателна и градивна практика.

 

 

Поредицата "Разгледайте отвътре!" на издателство „Фют” е прадназначена за деца над 6 години. Подвижните капачета на всяка страница в книгите увличат децата в откривателство и превръщат запознаването с разглежданата тема в истинско приключение.

  Детският отдел ви предлага:

„Влаковете” от Емили Боун и Колин Кинг

Повдигнете капачетата по страниците на тази книга и тръгнете на път с най-различни влакове. Ще се возите с 19 km. в час с първия локомотив ­ прочутата "Ракета", ще пътувате с луксозен кралски влак, теглен от мощен парен локомотив, ще изкачите стръмни планини със зъбчата железница, ще преминете през тунела под Ламанша с "Евростар", ще преживеете пътуването с влака-стрела, развил рекордната скорост от 581 km. в час.

 

„Изобретенията” от Алекс Фрит

Как един разсеян учен направил важно за човечеството откритие? Какво е подтикнало инженерите да построят космическа ракета? Книгата увлекателно запознава с удивителни изобретения, които са променили живота на човечеството.

„Как работят машините” от Конрад Мейсън

Как тостерът препича филийките? Защо свети електрическата крушка? Как вертолетът се задържа във въздуха? Отворете тази книга, повдигнете капачетата и разгледайте отвътре как работят машините - от тирбушона и отварачката за консерви до огромния кулокран, екскаватора, самолета и подводницата.

„Компютри и програмиране” от Роузи Дикинс

Повдигнете капачетата по страниците на книгата и ще откриете отговорите на въпросите:

Какво има вътре в компютъра?

Какво правят програмистите?

Как казваме на компютъра какво трябва да направи и как компютърът разбира какво му казваме?

Лесно ли се пишат програми?

Какво вършат частите на компютъра?

Как мисли компютъра?

„Космосът” от Кейти Дейнъс

Чрез тази книга ще надникнете в необятните и тайнствени космически простори. Ще научите интересни неща за звездите и галактиките, за планетите и космическите изследвания, за загадките на Вселената.

„Математиката” от Алекс Фрит и Мина Лейси

Мислите, че математиката е ужасно сложна и досадна, но тя участва в много от ежедневните ни дейности. Разгърнете тази увлекателна книга и ще се уверите, че математиката може да е много интересна.

„Океаните и моретата” от Кейт Дейвис и Колин Кинг

Разтворете книгата, ще се потопите в морските дълбини, ще наблюдавате работата на водолазите и ще надникнете в останките на отдавна потънал кораб, ще разгледате коралов риф, ще срещнете удивителни морски създания, ще разберете как възникват водните цунами.

„Прочути дворци” от Меган Калес

Разгледайте великолепните зали на Версай и Забранения град, разходете се в градините на Алхамбра и Топкапъ, изкачете се в островърхите кулички на Нойшванщайн, насладете се на красотата на Кехлибарената стая в Екатерининския дворец и на Огледалната зала в крепостта Амбър, потърсете изхода в заплетения лабиринт на Хемптън Корт.

Пътешественици и изследователи” от Емили Боун

Редом с велики пътешественици и изследователи плавайте към далечни брегове, прекосете джунгли и пустини и изследвайте непознати земи, покорете най-високите върхове, възхитете се на гледки, които никой преди вас не е видял, надникнете в най-дълбокото място в океана и стъпете на Луната.

 

 

 

В поредицата „Прочети и научи! Потърси и намери!” на издателство „Фют” ще намерите:

• Увлекателно и достъпно поднесена информация, любопитни факти и обяснения на важни понятия
• Забавна игра “Потърси и намери!” - на всеки две съседни страници има голяма илюстрация, в която трябва да се намерят скритите изображения, посочени във въпросите към текстовете.

Детският отдел ви предлага:

„Влаковете”

„Космосът”

„Самолетите”

 

 

 

 

 

„Енциклопедия за най-малките: Защо? Какво? Как?” на издателство „Фют” съдържа кратки и достъпни текстове с ясни, опростени и информативни илюстрации. На всяка от страниците има повдигащи се капачета.
Книгата има за цел:

да даде първи познания за околния свят и да отговори на многобройните въпроси, задавани от децата;

да развие любознателността и говорните умения, да обогати речта;

да позволи на родителите и педагозите да разширят съдържанието чрез допълнителни въпроси и обяснения по илюстрациите;

да предложи обучителни ситуации по направленията за предучилищно възпитание и подготовката за първи клас.

Детският отдел ви предлага:

„Защо се разболяваме?” от Дорис Рюбел

 „Нашата храна” от Дорис Рюбел

„Нашето бебе” от Ангела Вайнхолд

 „Слънце, вятър, дъжд” от Патриция Менен

 

 

 

 

Поредицата „Забавна наука” на издателство „Фют” ви предлага кжижки подходящи за деца над 7 години с:

капачета, въртящи се дискове и други подвижни елементи

обемни илюстрации

допълнителни мини книжки

В детския отдел може да намерите:

„Забавна наука: Чудният свят на химията” от Том Адамс и Томас Флинтън

Защо очите ни сълзят, когато режем лук? От какво е изградено човешкото тяло? Защо трябва да се мием не само с вода, но и със сапун? Защо избухват фойерверките? В тази книга ще намерите отговорите на тези и на още много въпроси. Тя ще ви разкрие удивителният свят на химията, ще ви покаже колко много интересни неща са открили химиците и колко още много предстои да открият.
 

„Забавна наука: Чудният свят на математиката” от Джонатан Литън и Томас Флинтън

Тази книга ще ви покаже, че математиката е навсякъде около нас. Тя ще ви убеди, че математиката не е нито скучна, нито трудна. Дори е изключително забавна. Светът на математическите забавления ви очаква.

„Първи стъпки в компютърното програмиране” от Макс Уайнрайт

https://www.book.store.bg/b-images/ht-mc-delimiter1.gifДобре дошли в света на компютърното програмиране! От тази книга ще разберете какво представлява програмирането, ще се запознаете с основни понятия, ще усвоите основни умения за работа с компютърните езици Лого, Скрач, Питон, HTML и JavaScript. Ще съставите своите първи програми за игри с преследване и за викторини с избор на отговора, за рисуване на неповторими картини и за създаване на графики, ще си направите собствен уебсайт. Заниманията с тази книга ще ви убедят, че познаването на основите на програмирането е важно за всеки съвременен човек, че то не е толкова сложно, колкото ни изглежда, а е много, много интересно!
 

В книгата ще откриете:

достъпни обяснения на основни принципи и понятия;

ясни инструкции стъпка по стъпка;

допълнителни упражнения по всяка тема.

 

 

 

„Първи стъпки в компютърното програмиране. Методическо помагало за родители и учители” от Макс Уайнрайт

Тази книга е предназначена за родители, учители и преподаватели. Тя съдържа всичко необходимо, за да ръководите занятия с начинаещи програмисти по учебния материал в книгата „Първи стъпки в програмирането“.

• Разяснява учебния материал, включен в книгата за деца „Първи стъпки в компютърното програмиране“, по теми и страници

• Предоставя допълнителна информация за основните идеи и понятия в програмирането, която ще ви помогне да организирате и ръководите заниманията на вашите деца и ученици

• Дава идеи как достъпно да обясните на децата сложни понятия като цикли, променливи, условни конструкции, функции, случайни величини и други, за които децата вероятно все още нямат необходимата образователна подготовка

• Включва допълнителна техническа информация за подготовката и провеждането на занятията и за използваните програмни езици – Лого, Скрач, Питон, HTML и JavaScript

 

 

 

„23 еко проекта” от Изабел Томас

 

Тази книга предлага 23 идеи как от стари материали да направите нещо ново и полезно. Как да направите дома си по-екологичен. Как да превърнете двора или терасата в рай за растенията и животните. Ако искате да помогнете Земята да бъде по-чисто и хубаво място за живеене, следвайте правилата: „Използвай пестеливо! Използвай повторно! Преработвай!”

 

 

 

 

 

„Коледна книга на българското дете” от Пламен Абаджиев

КОЛЕДА е любимото време на децата от цял свят. Времето на добрите пожелания и играчките, на веселия звън на камбанките и песните край елхата. Тя носи усещането за нещо свидно и мило, за семеен уют и тържественост, когато целият свят грее с милиони светлинки и пъстри гирлянди. КОЛЕДА е топлината на чувството, че си специален и обичан. КОЛЕДА е времето на подаръците! Времето, когато даряваш обич и получаваш обич!

 

 

 

Поредица „Уча се да готвя” от Абигейл Уитли

Книгите предлагат лесни рецепти за вкусни ястия и десерти, които децата ще приготвят с удоволствие – от оригинални парти хапки, с които ще предизвикат възхищението на гостите, до вечеря, с която ще изненадат и зарадват близките си. Следвайте указанията стъпка по стъпка и ще се убедите, че готвенето е лесно, забавно и интересно.

„Уча се да готвя – книга за момичета”

„Уча се да готвя – книга за момчета”

 

 

 

„Математика за лека нощ - забавни задачки за малки умници” от Лoра Овърдек

Книгa с мисия, кoятo прeвръщa стрaxoвитaтa мaтeмaтикa в зaбaвлeниe, a всeки мaлчугaн - в супeрумник. Кoгa вaшeтo дeтe e рeшaвaлo зaдaчи прoстo зa зaбaвлeниe? Bчeрa? А мoжe би никoгa? Bсички ниe знaeм кoлкo приятнo сe зaспивa с прикaзки зa лeкa нoщ. А кaквo щe стaнe, aкo съчeтaeм истoриитe зa приспивaнe с пoвeчe oт 100 зaдaчки-зaкaчки, кoитo пoкaзвaт, чe мaтeмaтикaтa e зaбaвнa, пoлeзнa и нeoбxoдимa зa пoчти всичкo в нaшeтo eжeднeвиe? Книгaтa съдържa зaдaчки с три нивa нa труднoст: зa умничeтa, умници и гoлeми умници.

 

 

 

„Пътешествие в чудния свят на математиката” от Юрген Брюк

 

Светът на математиката наистина е чуден и забавен! Звучи невероятно, но е факт. И тази книга го доказва. Необикновената енциклопедия e написана на лесен и разбираем език и превръща сложните формули във вълнуващо пътешествие. Приключението започва още от числата в древен Вавилон, преминава през бройните системи и откритията на най-известните математици и достига до компютърните технологии в наши дни. Иновативният подход и ясната структура при поднасяне на съдържанието осигуряват на „Пътешествие в чудния свят на

математиката“ престижната немска награда за детска научно-популярна литература „Емис“.

 

В книгата ще откриете:

- обяснения на абстрактните учебни понятия с лесноразбираеми примери от ежедневието;

- илюстрации, които визуализират мерните единици, аритметичните формули и теореми;

- основни факти от историята на математиката от времето на инките до наши дни;

- любопитни акценти върху математически куриози като например защо ни харесват фигури, създадени на принципа на златното сечение.

- идеи за експерименти, наблюдения и игри, които насърчават самостоятелното обучение.

 

 

 

 

Facebook
Работен календар
Август 2017
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
   = почивен ден
   = санитарен ден
   = ден без глоби
Работно време: 8:30 - 18:30
Почивни дни: събота и неделя
Анкета
Доволни ли сте от разнообразието на книги, което Регионална библиотека „Петър Стъпов”, Ви предлага:

Да - много
Да - в известна степен
Не - не съм

Покажи гласовете

                                                                                          

В Регионална библиотека „Петър Стъпов” функционира антикварна книжарница, в която се предлагат Вашите неостаряващи във времето любими заглавия. Заповядайте във фоайето на първия етаж!