За града


Град Търговище е разположен на двата бряга на р. Врана в близост до северните склонове на Преславската планина.

Няма точни данни кога е възникнал. Археологически находки  сочат, че тук живот е имало още през медно-каменната епоха. Като в околностите на град Търговище са открити останки от тракийски селища, селище от римската и от ранно-византийската епоха. Старото му име - Ески Джумая (Стар Пазар) за първи път се среща в данъчния регистър на Османската империя през 1573 г., когато градът е под османско владичество. През 1658 г. той става околийски административен център с развито земеделие и скотовъдство. По време на Възраждането се превръща във важен стопански център на Дунавския вилает, за което спомага и ежегодното провеждане на голям панаир, добил известност извън пределите на страната ни. Традицията, поставена от Ескиджумайския панаир, е жива и всяка година радва с разнообразните си атракции жителите и многобройните гости на град Търговище. По това време в града са изградени християнска църква и читалище.  По това време в типично ориенталския дотогава град се заселват много българи, които дават тласък на културен и икономически подем. Развиват се занаяти като абаджийство, мутафчийство, гайтанджийство, обущарство и други. През 1851 г. е построена първата църква в Ески Джумая, реставрирана като паметник на културата и носеща името “Успение на Пресветия Богородици”.  Откритото в края на 18 век килийно училище е преобразувано в светско през 1846 г. За него през 1863 г. е построена нова сграда, където е учителствал Петко Рачов Славейков. Търговище има свое място и в национално-освободителното движение. Тук се е родил и израснал Никола Симов-Куруто, знаменосец на Ботевата чета. След Освобождението през 1934 г. градът е преименуван на Търговище. Възстановен е и панаирът, който сега е известен като Пролетен панаир, съчетан с Изложение на промишлени стоки.

Днес градът е административен център на Област Търговище с интересни туристически обекти и забележителности. Етнографският квартал “Вароша” привлича с очарованието на старата българска къща. В него между старите сгради най-внушително е училище „Свети Седмочисленици”, известно като Славейковото училище (1863 г.), днес исторически музей, Хаджи Ангеловата къща, Свещаровата къща и др. Изключително атрактивно място за отдих е комплексът „Борово око” - красиво изкуствено езеро, заобиколено от борови гори. В това живописно място се намира и Художествената галерия  (1959 г.) носеща името на родения в Търговище известен български художник Никола Маринов. Тя притежава най-богатата акварелна колекция в България от творби на български и световни автори. Обогатява се с дарения от Международен пленер по акварел „Никола Маринов”, на който градът е домакин. В центъра на града се намира храм „Свети Иван Рилски”, известен с уникалния в целия християнски свят иконостас с кръглата си абсида, символизираща пещерата, в която е живял преподобният отец Иван Рилски. В него се намира и гробът на  основателя на задграничната българска църква и църковни общини в Канада, Северна Америка и Австралия Нюйоркския митрополит Андрей – дарител и благодетел на града.

Окръжният исторически музей град Търговище функционира от 1960 като самостоятелен институт. В момента музейният фонд е с над 30 000 музейни единици , веществени и документални паметници от неолита до нашето съвремие. Своята изследователска работа започват от Търговищкия музей известните учени Димитър Овчаров, Хенриета Тодорова и Казимир Попконстантинов. Днес музеят има три основни експозиции Археологическата експозиция, Етнографската експозиция и Къща - музей “ Никола Симов – Куруто ” , разположени в близост.

 

 

Църквата „Успение Богородично” е построена през 1851 г. от тревненския майстор Уста Димитър. Тогава градът е носел името Ески Джумая. По това време в божия дом не е имало камбанария , но встрани от сградата е имало дървена постройка с камбана. В строежа са се включили всички християни дори и децата. Така мащабното за времето си строителство на храма е приключило само за три години. През 1860 г. отново майстори от Тревненската школа оформили вътрешния интериор и иконостаса. През първите години на ХХ век към църквата е построена и камбанарията от тревненския майстор Генчо Новаков , по проект на италианския инженер Паул Фурлани и се извисява на повече от 30 метра. В емпорията на църквата може да посетите изложба на икони и църковна утвар. Представя фрагменти от стария възрожденски иконостас , икони от средата на ХІХ в., църковна утвар.

 

Художествената галерия “ Никола Маринов ” е въведена в действие във връзка с 1300-годишния юбилей от образуването на българската държава през 1981 г. Фондът и се състои от 3240 броя живописи , графика и скулптури , като близо 1000 броя от живописта са акварелни творби.  Галерията е единствената специализирана в страната в събирането , съхраняването и експонирането на акварел и притежава най-голямата и стойностна сбирка. В галерията се намира и най-голямата сбирка акварел на проф. Никола Маринов , включваща 97 творби. В сбирката наред с най-известните български акварелисти присъстват и автори от Швейцария , Швеция , Израел , Сирия , Англия , Сан Марино , Германия , Унгария , Китай , Румъния , Сърбия , Македония , Гърция , Турция , Русия и др. Различни експозиции акварел са гостували в галерии в страната , както и в Румъния , Куба, Русия и др.

 

На 7 км от Търговище в близост до главния път София-Варна в местността „Парка”, върху възвишение на Преславската планина се намира крепостта “Крумово кале”, която е част от древния град Мисионис. Изградена в края на V - началото на VI век, като част на отбранителната система от крепости на Византия срещу нашествията на варварските племена. Разрушена е изцяло при трайното заселване на славяните по тези земи в края на VI век. През XII век е възстановена. Тя е една от трите крепости, пазещи Дервентския проход, по който минава най-краткият път от столицата на Второто българско царство към Велики Преслав и пристанището Одесос. Разрушена е окончателно при нашествието на османските завоеватели в края на XIV век. В същата местност, върху стръмния източен склон на планината, природата е изваяла един истински феномен - образ на голям бял кон, който е една от най-известните природни забележителности на града. Тук се намира и изворът на лековитата минерална вода „Боаза”.

Днес Търговище е авторитетен и активен културен център. Домакин е на традиционни национални прояви: Празници на женските и девическите хорове, конкурс за млади изпълнители „Магията на песента”, театрален фестивал „Дни на големия театър в малкия град”, международен фестивал на професионални спектакли за деца „Вълшебната завеса”.

Със своите забележителности, колорит и атмосфера Търговище е притегателен център за много туристи от България и други страни.

Facebook
Работен календар
Юни 2024
ПВСЧПСН
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
   = почивен ден
   = санитарен ден
   = ден без глоби
Работно време: 8:30 - 18:30
Почивни дни: събота и неделя
Анкета
Доволни ли сте от разнообразието на книги, което Регионална библиотека „Петър Стъпов”, Ви предлага:

Да - много
Да - в известна степен
Не - не съм

Покажи гласовете

                                                                                          

В Регионална библиотека „Петър Стъпов” функционира антикварна книжарница, в която се предлагат Вашите неостаряващи във времето любими заглавия. Заповядайте във фоайето на първия етаж!