Новини


24.11.2015 г. - ДЕН НА НЕДОВОЛСТВОТО

Новини >> Архив 2015 г.
23 Nov 2015, 09:53:00

 

ДО 

 

Г-Н  БОЙКО  БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

 

Г-Н  ВЕЖДИ  РАШИДОВ

МИНИСТЪР НА КУЛТУРАТА

                                                                                                                                                                     

Г-Н  ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ

МИНИСТЪР НА ФИНАНСИТЕ

 

Д-р ДАРИН ДИМИТРОВ

КМЕТ НА ОБЩИНА ТЪРГОВИЩЕ

 

КОПИЕ:

 

Г-Н  ПЛАМЕН ДИМИТРОВ

ПРЕЗИДЕНТ НА КНСБ

 

Г-Н  ДИМИТЪР МАНОЛОВ

ПРЕЗИДЕНТ НА КТ „ПОДКРЕПА”

 

Ние, специалистите от Националната, регионалните, общинските и читалищните библиотеки на България, сме изпълнени с тревога, безпокойство и силно недоумение по повод размера на средствата, заложени за опазване на движимото и недвижимото културно наследство.

Ние, работещите в областта на културата и опазването на културното наследство на Република България, приемаме като лична подигравка предложенията за новия бюджет, който ясно отразява държавните приоритети, а именно все по-голяма полицейщина, явно необходима за гарантирането на усилията за окончателно унищожаване на българската култура.

Очевидно е нежеланието на държавата да подкрепя съществуването на библиотеки, а същевременно е нагло изискването въпросните институции да се грижат за съхраняване и разпространение на българската култура у нас и по света, както и да бъдат съвременни центрове, гарантиращи равен достъп до информация и знание за всички български граждани.

 Тази задача лежи върху плещите на 1684 души от Националната, регионалните, общинските и читалищните библиотеки. В същото време предвидените средства от години изобщо не отговарят на реалните нужди на сектора, което доведе до обезличаване на библиотечната институция, погазване на международните стандарти и маргинализиране на библиотечната професия, като упражняващите я получават най-ниските трудови възнаграждения в страната.

От години слушаме напразни обещания как бюджетът за култура за следващата година щял да се погрижи за отстраняването на тази несправедливост. Съответно всяка следваща година ни се обяснява, че поради кризата това отново било невъзможно. Невъзможно единствено за работещите в културните институции, оказва се. Положението е такова, че специалисти с повече от едно висше образование; с магистърски степени в различни области и владеещи чужди езици; хората, от които се очаква да са лицето на културата и провеждането на културната политика на тази страна; тези, за които думата „култура“ не е изпразнено от смисъл понятие, се възнаграждават със срамни подаяния от около 450 лева.

 От така предложения бюджет ние, работещите в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, които осигуряваме равен достъп до информация и знание за всички, можем да си направим следните изводи:

 На управляващите в тази страна движимото и недвижимото културно наследство им е най-последната от последните грижи. Вместо това, по някаква необяснима причина, политиката за създаване и популяризиране на съвременно изкуство и достъпът до качествено художествено образование е почти десет пъти по-важна. Нямаме нищо против качественото художествено образование, съвременното изкуство и популяризирането му, но кой, как и защо реши, че тези неща са десет пъти по-важни от опазването на редките и ценни библиотечни сбирки например, от попълването на библиотечните колекции със съвременна научна и художествена литература, от осигуряването на достъп до различни наши и международни специализирани бази данни, да не говорим за заплащането на кадрите?

 Настояваме за достойно възнаграждение за полагания от нас труд. Заплатите ни в момента са на такова ниво, че дори и да бъдат увеличени двойно, пак ще са под средните за страната. Искаме адекватно отношение към българските библиотеки. Българската култура не е само т. нар. "български Лувър", нито пък може да се съизмери с разхождането на съкровища из чужбина и строежа на бутафории. Културата сме всички ние, които продължаваме делото на будителите въпреки институционализираното унизително положение, в което сме поставени; въпреки оценката, която се дава за нашия труд от най-висше държавно ниво; въпреки снизходителното отношение към нас, въпреки всичко.

 Заявяваме, че повече няма да търпим това. Настояваме за радикална ревизия на бюджета на Министерството на културата, като процентът, заделян за култура, най-сетне трябва да стане цяло число. Исканията ни са:

 

1. Увеличаване бюджета на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство и равен достъп до информация и знание за всички, за да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности, каквито понастоящем отсъстват от програмата на правителството!

2. Залагане на средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради!

3. Основната работна заплата в сектора да стане равна на две минимални работни заплати, за да достигне равнището поне на средната работна заплата в България!

4. Адекватна държавна политика в областта на опазване на културното наследство и разпространението на информация и знание!

5. Дните 25 май и 1 ноември да бъдат празнични и за библиотекарите, чийто принос към българската просвета и култура е не по-малък, отколкото този на учителите.

 

ИСКАНИЯ КЪМ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ТЪРГОВЩЕ:

  • да се учреди фонд  „Култура”, съгласно Закона за защита и развитие на културата;
  • да се сформира Съвет по библиотечно дело, съгласно същия закон;
  • поне едно заседание на постоянната комисия по култура да се проведе в библиотеката, като се обследва и представи работата в библиотеката;
  • Закон за обществените библиотеки предполага при формирането бюджета на Регионална библиотека да се акумулират средства от общински бюджет - в капиталовата програма да гласува средства за ремонт на покрива на библиотеката и за дигитализация на фонд Краезнание.

 

Синдикатите на библиотечните служители към НСФ „Култура” – КНСБ и Федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа” напомнят, че библиотеките имат и образователна функция, която не е обърната единствено само спрямо учащите се! Нашите цели са да възпитаваме ценности, които са необходими на цялото ни общество. Неглижирането ни в настоящето е предпоставка за пагубни последствия в бъдеще! Ето защо не ни остава нищо друго, освен да се противопоставим категорично на тази срамна тенденция, включително и като предприемем синдикални протестни и стачни действия.

 

 Назад
Facebook
Работен календар
Април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     
   = почивен ден
   = санитарен ден
   = ден без глоби
Работно време: 8:30 - 18:30
Почивни дни: събота и неделя
Анкета
Доволни ли сте от разнообразието на книги, което Регионална библиотека „Петър Стъпов”, Ви предлага:

Да - много
Да - в известна степен
Не - не съм

Покажи гласовете

                                                                                          

В Регионална библиотека „Петър Стъпов” функционира антикварна книжарница, в която се предлагат Вашите неостаряващи във времето любими заглавия. Заповядайте във фоайето на първия етаж!