Новини


„Имаше един Вълшебник”

Новини >> Архив 2017 г.
17 Oct 2017, 14:48:00

На 12.10.2017 г. в Детския отдел на Регионална библиотека „Петър Стъпов” се проведе детско литературно утро „Имаше един Вълшебник”, по повод 115 години от рождението на Ангел Каралийчев – големия приказник на България.

Гости на този празник бяха ученици от IIIа клас, с класен ръководител г-жа Милена Тенчева от II СУ ”Професор Никола Маринов”.

Поколения българи са израснали с книгите за деца на най-добрия разказвач и сладкодумник в българската литературна класика за деца. Няма българско дете, което от най-ранната си възраст да не е отрасло с приказния свят на хитрата „Житена питка”,  на кукуригащото „Юначно петле”, на „Златното момиче” и вълшебната река. До този приказен свят децата се докоснаха с вълнуващата и интересна беседа за творчеството на Ангел Каралийчев. Със записа на драматизираната приказка „Майчина сълза” те усетиха вечната и непресъхваща сила на майчината обич. Четоха приказки и разкази на най-обичания детски писател. Разгледаха изложбата с произведения на големия автор, които са от фонда на Детския отдел. Отговаряха на въпроси и решаваха ребус с голям интерес. С това те показаха колко много са научили за големия приказник на България: къде е роден и учил, коя е първата му отпечатана приказка. Те разбраха, че във всичките му произведения се борят доброто и злото и героите му са подложени на различни изпитания, но винаги запазват своето благородство и мъдрост – традиционните добродетели на българският народ. С рисунките по приказки на Ангел Каралийчев, които децата подариха на библиотеката, беше подредена изложба в Детски отдел.

 

 

 

 

 

 

 

 Назад
Facebook
Работен календар
Юни 2024
ПВСЧПСН
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
   = почивен ден
   = санитарен ден
   = ден без глоби
Работно време: 8:30 - 18:30
Почивни дни: събота и неделя
Анкета
Доволни ли сте от разнообразието на книги, което Регионална библиотека „Петър Стъпов”, Ви предлага:

Да - много
Да - в известна степен
Не - не съм

Покажи гласовете

                                                                                          

В Регионална библиотека „Петър Стъпов” функционира антикварна книжарница, в която се предлагат Вашите неостаряващи във времето любими заглавия. Заповядайте във фоайето на първия етаж!