Новини


Ден на отворените врати в РБ „П. Стъпов” - Търговище

Новини >> Архив 2017 г.
04 Oct 2017, 14:54:00

  За „Ден на отворените врати” бе обявен 29ти септември в РБ „П. Стъпов” - Търговище. Това бе краят на програмата, с която библиотеката отбеляза Европейските дни на наследството - съвместна инициатива на Съвета на Европа и Европейската комисия, запознаваща милиони хора с културното наследство на Стария континент. Тази година инициативата премина под наслов „Наследство и природа: пейзаж от възможности“, а целта бе да се изведе на преден план връзката човек – заобикаляща среда, както и нарастващата роля на културното и природното наследство в социален и икономически план.

В Дигиталния център на библиотеката пред гости и журналисти бе връчено направеното дигитално копие на «Сборник закони» - рядко и ценно издание от 1808 г., част от личната библиотека на нашия съгражданин г. Валери Симеонов. Книгата бе сканирана безплатно по негова заявка в рамките на обявения през месеца уъркшоп за безплатно дигитализиране на лични материали на гражданите – книги, периодични издания, снимки, звукозаписи и др. Гостите на събитието, сред които бяха зам. кмета г-жа Рая Матева и представители на община Търговище, се запознаха с възможностите на модерните технически средства за дигитализиране, работните процеси, както и с извършените на гражданите на услуги: сканиране на книги, лични документи, албуми със снимки, грамофонни плочи и др.

Силен интерес предизвика представянето на дигитални копия на стари вестници, издавани в града в началото на 20 век, наречено „Паметта на Търговище”. То се превърна в интригуваща разходка из миналото на града чрез новата Дигитална библиотека “Мост през вековете”, достъпна за всички потребители през уебсайта на библиотеката.


Денят на отворените врати в РБ „П. Стъпов” продължи с интересна презентация за същността, историята и институциите на Евросъюза, както и с интерактивната игра „Играй и опознай природното и културно наследство на Европа” с участието на ученици от ПГИИ „Джон Атанасов”. По един много забавен и достъпен начин те се запознаха със страните членки на 

Европейския съюз, с тяхната култура, природа и забележителности. Бе представен и сборник с материали за ценни растителни и животински видове от региона със заглавие „Природните богатства на Търговищкия край”. Издаден по проект от РБ „П. Стъпов”, сборникът представлява ценно учебно помагало за учители, ученици, студенти, еколози и др. и напълно кореспондира с темата на Европейските дни на наследството за 2017 г.

Екипът на РБ „П. Стъпов” благодари на всички посетители за интереса и активното им участие в европейската инициатива, като оценява високо тяхната съпричастност към общите европейски ценности, разбирането за ключовото значение на културното и природното наследство и доброто им отношение към целите, дейностите и проектите на Регионалната библиотека в Търговище.

 Назад
Facebook
Работен календар
Юни 2024
ПВСЧПСН
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
   = почивен ден
   = санитарен ден
   = ден без глоби
Работно време: 8:30 - 18:30
Почивни дни: събота и неделя
Анкета
Доволни ли сте от разнообразието на книги, което Регионална библиотека „Петър Стъпов”, Ви предлага:

Да - много
Да - в известна степен
Не - не съм

Покажи гласовете

                                                                                          

В Регионална библиотека „Петър Стъпов” функционира антикварна книжарница, в която се предлагат Вашите неостаряващи във времето любими заглавия. Заповядайте във фоайето на първия етаж!