Новини


Ден на пчеларя - „Ролята на кралицата – майка в пчелното семейство”

Новини >> Актуални новини
28 Feb 2018, 10:23:00

На 7 февруари, в библиотеката се състоя среща-дискусия: „Ролята на кралицата – майка в пчелното семейство”. Поводът беше професионалният празник на пчеларите и светеца-лечител св. Харалампий, който тази година православната църква чества на 9 февруари. Пчеларите го почитат като закрилник – свой  и на пчелите, тъй като според преданието пръв е открил лечебната сила на меда. За поредна година инициативата беше осъществена съвместно с партньорите ни от Общински браншови пчеларски съюз „Нектар”.  Фоайето се изпълни с хора, за които пчеларството е професия, за други хоби. Събитието уважиха и кметът на общината г-н Д. Димитров, ставрофорен иконом Славчо Проданов, граждани и медии.

С презентация председателката на съюза г-жа Елена Стоилова и г-жа Катя Христова запознаха присъстващите с темата тази година – „Ролята на кралицата–майка в пчелното семейство”.  Аудиторията изслуша с интерес подбраните любопитни факти за това как протича животът на пчелната майка. Тя е тази, която сплотява пчелите около себе си и допринася най-много за развитието и силата на семействата през годината.

Г. Досев и  Ж.  Зафиров – пчелари от дълги години споделиха натрупан опит, засегнаха въпроса за значението на пчелите за екологичното равновесие в природата, за опазването на пчелните семейства.

Преди една година тук, на това място от името на съюза, г-жа Стоилова предложи на кмета на Община Търговище една нова за града ни инициатива - дарение на  пчелни семейства, които да бъдат разположени върху покрива на Общината или друго подходящо място. Днес те направиха първата стъпка към осъществяването му. На г-н Димитров бяха връчени заявления от пчелари, даряващи на съгражданите ни пчелни семейства.Председателката на съюза изрази надежда това да постави началото на един проект  Зелена община.

Пчеларите бяха поздравени за празника с народни песни изпълнени от Теодора Мирославова и Емине Мустафова с ръководител Росица Милков от II СУ „Никола Маринов”.

Посетителите имаха удоволствието да дегустират вкусни медени изкушения, подредени в красива изложба.Назад
Facebook
Работен календар
Юни 2018
ПВСЧПСН
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
   = почивен ден
   = санитарен ден
   = ден без глоби
Работно време: 8:30 - 18:30
Почивни дни: събота и неделя
Анкета
Доволни ли сте от разнообразието на книги, което Регионална библиотека „Петър Стъпов”, Ви предлага:

Да - много
Да - в известна степен
Не - не съм

Покажи гласовете

                                                                                          

В Регионална библиотека „Петър Стъпов” функционира антикварна книжарница, в която се предлагат Вашите неостаряващи във времето любими заглавия. Заповядайте във фоайето на първия етаж!