Новини


Националната седмица на четенето

Новини >> Архив 2018 г.
05 Nov 2018, 09:15:00

За поредна година Регионална библиотека „Петър Стъпов“ се включи в Националната седмица на четенето. В детския отдел на библиотеката бяха проведени инициативи свързани с Националната стратегия на Министерството на образованието и науката за насърчаване и повишаване на грамотността на всички нива на образование. Библиотеката беше посетена организирано от малчуганите от детските градини в града, както и от ученици. Събитията бяха свързани с книгата и четенето. Библиотекарите  сърдечно посрещнаха малките читатели и любезно им разказаха за пъстроцветните  книжки , за ползите от четенето, за чудния свят на приказните герои. Гости на отдела бяха децата от ДГ „ Слънце“, ДГ „ Осми март“, ДГ „Здравец“, Детска занималня „Весела детска къща”,  и учениците от IV б клас при  I СУ „ Свети Седмочисленици“ с кл. ръководител г-жа Ася Трендафилова. Посетителите  на детския отдел получиха своите първи читателски карти. Любознателните погледи на малчуганите попиваха всяка дума и картина от прочетените приключения, докосваха с трепет грижливо подредените витрини с детски книжки. Вълнението им прерасна с прожекцията на епизоди на любимия Франклин, който също посещава библиотеката и чете там с приятели. Литературните утра, прожекциите и четенията с родители, учители, библиотекари превърна седмицата в литературен празник. В детска читалня екипът на  ДГ „8 март”  заедно с децата беше приятно изненадан от гостуването на писателката Стойка Теодосиева. Срещата протече  много вълнуващо. Авторката прочете своите детски стихове , разговоря с децата, а те от своя страна, подкрепяни от своите учителки, отправиха поздрав с детски стихчета и песнички, научени в детската градина. Една от проявите в отдела бе открития урок на учениците от IV б клас при  I СУ „ Свети Седмочисленици“ , който бе посветен на творчеството на Роалд Дал и романът му „Матилда”. Биографията  на писателя беше интересно представена с презентация, четоха се откъси от романа, анализираха се постъпките  на героите. Подредената витрина с детските романи на автора, предизвикаха огромен интерес от страна на учениците. Мероприятието завърши с прожекция на филмирания роман „Матилда”.

С активната и всеотдайна помощ на учители, родители и библиотекари благородната инициатива стана факт. Приключихме „Национална седмица на четенето” удовлетворени от успешната работа осъществена в името на децата и книгите, защото детските книжки са незаменимо богатство  за всеки малчуган. Благодарение на тях те могат да развихрят въображението си и да се пренесат в един свят на чудеса. Какво по-хубаво от това именно тези поводи да са свързани с уменията ни за четене, за разказване на приказки, научаване на мъдрости, за всички неща, които са полезни за изграждането на нашите деца като достойни граждани и личности.

 Назад
Facebook
Работен календар
Юни 2024
ПВСЧПСН
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
   = почивен ден
   = санитарен ден
   = ден без глоби
Работно време: 8:30 - 18:30
Почивни дни: събота и неделя
Анкета
Доволни ли сте от разнообразието на книги, което Регионална библиотека „Петър Стъпов”, Ви предлага:

Да - много
Да - в известна степен
Не - не съм

Покажи гласовете

                                                                                          

В Регионална библиотека „Петър Стъпов” функционира антикварна книжарница, в която се предлагат Вашите неостаряващи във времето любими заглавия. Заповядайте във фоайето на първия етаж!