Новини


Походът на книгите 2 - 23 април 2017 година

Новини >> Архив 2017 г.
25 Apr 2017, 14:20:00

   В рамките на „Походът на книгите” 2017 на 3 април в РБ „Петър Стъпов” се проведе традиционният детски карнавал по случай 2 април - Международния ден на детската книга, Наши гости бяха децата от три детски градини – ДГ №11 „Звънче”, ДГ №7 „Снежанка”, ДГ №3 „Здравец”. Потопени в света на приказките децата с интерес научиха, че 2 април е избран за  Международен ден на детската книга в чест на рождението на детският приказник Х. Кр. Андерсен. Библиотекарите им разказаха, че в библиотеката, могат да намерят книжки с приказки, стихчета, гатанки, детски енциклопедии, вестници, списания, дискове. Разбраха, че тук могат да идват и да си почиват през свободното време, да рисуват, да оцветяват, да играят забавни детски игри, да гледат филмчета, да  ползват компютър. Убедиха се, че в библиотеката всяко едно дете ще намери с какво да се занимава и тук ще му бъде хубаво и приятно. Като истински артисти децата рецитираха, пяха, танцуваха, представиха интересни костюми на приказни герои.

По повод празника бе организирана витрина „Живот - приказка”, посветена на Х. Кр. Андерсен и се прожектираха любими детски филми по негови приказки.

 

   По същия повод на 4 април в библиотеката се проведе творческа среща с Божидар Николов – журналист, писател, собственик, главен редактор и издател на в-к „Търговищки новини. В ролята на водещ бе търговищката поетеса г-жа Стойка Теодосиева. Специален гост на проявата беше известната поетеса, родена в Търговище – г- жа Петя Цолова. Тя е редактор и рецензент на третата поред книга на г-н Николов – сборник с разкази и есета „Душата ми - антена”. От произведенията, включени в книгата личи, че авторът разполага с широк диапазон от сюжети, взети от наблюденията му в различни области на живота. Написани откровено, с чувство за мярка, добронамерено и с тънък хумор – качества, разкриващи писателската дарба на твореца. В местната преса и в. „Литературен глас” бяха поместени отзиви по повод книгата на г-н Николов - подредени във витрина, заедно с другите му книги. Многобройната аудитория имаше възможност да чуе част от знаковите творби, включени в книгата. Красота, настроение внесоха няколко весели народни песни и инструментални мелодии - специален поздрав за г-н Николов и всички присъстващи на събитието, изпълнени от възпитаници на Второ СУ „Проф. Н. Маринов”.

 

    Част от “Походът на книгите” беше Маратон на четенето - от 19 до 21 април, под мотото “четенето – необходимост и удоволствие”:

   На 19 април, по повод инициативата, библиотекари от детския отдел на  Регионална библиотека „Петър Стъпов“  посетиха I СУ „Свети Седмочисленици” - гр. Търговище. Мотото на инициативата „Четенето – необходимост и удоволствие“ бе водещо в изнесения урок от библиотекаря Емине Селимова  - „Тайнственият свят на горските обитатели в творчеството на Емилиян Станев”. Учениците от II б клас с интерес се включиха в проявата. Запознаха се с биографията на писателя анималист, с приказките и повестите за животни, които ни приобщават към тайнствения свят на горските обитатели, събуждат у всички нас любов към природата и стремеж да я пазим. Второкласниците се насладиха на удоволствието от четенето, потопиха се във вълшебния свят на незабравимите герои и техните приключения.  

 

   Ученици от трети клас на Първо ОУ „Хр. Ботев” с класен ръководител Ваня Таскова посетиха Областна администрация на гр. Търговище на 19 април. Децата бяха посрещнати от г-жа Тодорка Танева – главен секретар на Област Търговище. Тя им прочете своя любима приказка – „Спящата красавица” от Братя Грим. „Приказките на Братя Грим винаги са били сред любимите ми.Четях ги, когато бях дете, чета ги и днес – на моите внуци. Освен игрите, четенето на книги беше единственото достъпно удоволствие по време на моето детство.“ - каза Танева.

Децата изненадаха приятно домакините като четоха части от любими свои книжки, с което доказаха, че вече четат добре и, че се интересуват от много и различни неща, а г-жа Танева ги изпрати с пожеланието да прекарват повече време с книгите и по-малко пред компютрите.

 

   Община Търговище също се включи в инициативата. На 20 април кметът - д-р Дарин Димитров, се срещна с учениците от I г клас на I ОУ „Христо Ботев”, с класен ръководител Галя Маркова, като част от инициативата Известни личности четат на деца. Той прочете приказката „Трите прасенца”. Децата показаха, че също са усвоили буквите и четенето като прочетоха приказка за Хитър Петър. Проведе се разговор свързан с поуките от приказките и как те допринасят за изграждането на ценностната система на децата. Учениците поздравиха присъстващите със стихотворението „Аз съм българче”. 

 

 

Вълнуващо събитие на 20 април беше и срещата на ученици от II СУ „Проф. Никола Маринов“ с госпожа Стойка Теодосиева. Тя беше посрещната с интерес от младите любители на литературата и четенето и преподавателите им Здравка Радева и Йорданка Филева. Харизматичната личност на талантливата ни съгражданка, известна с писателските си заложби - госпожа Ст. Теодосиева, заплени учениците, а нейното творчество развълнува всички присъстващи. Тя прочете някои свои стихотворения, сподели спомени и мисли за преживени моменти от богатия си духовен живот и с много любов към младите си почитатели им пожела бъдещи успехи и сполука.

 

На 21 април маратонът продължи в ДГ „8-ми март“. Любезните домакини бяха подготвили поздрав към гостите библиотекари от Регионална библиотека. Стихове, песни и забавни интерпретации на приказки развеселиха всички. Колеги от библиотеката четоха приказката „Приключенията на трите меченца” от Тотка Николова, а също и книжката „Котешка азбука”. Отгатваха се гатанки, показваха се много цветни и интересни книги. Всяко дете искаше да пипне и да разгледа книга, но внимателно, защото осъзнаваха, че са ценни и трябва да се пазят. Събитието предизвика истински интерес към библиотеката, като място изпълнено с книги, с много знание в тях.

 

  На 21 април, „Походът на книгите” и „Маратон на четенето” 2017, завърши с отличаването на най-добрата детска книга, издадена на български език през 2016 г., в инициативата „Бисерче вълшебно“. Даде се право на децата на възраст от 6 до 15 години, до 22 април, да гласуват за най-харесваната от тях детска книга. Учениците от III д клас, с ръководител Валентина Великова на  I ОУ „Христо Ботев“, станаха част от журито за присъждане на наградата, като изпратиха своята колективна форма за гласуване. Това те направиха с помощта на подкрепящите ги библиотекари от детския отдел на РБ „Петър Стъпов“. Децата получиха грамоти за жури в Националната годишна награда „Бисерче вълшебно“ 2017 г.

 

   Текат продължаващите инициативи - провеждане на детски утра „Вече сме читатели” с първокласници от училищата в града; „Пътуващо сандъче” - съвместна дейност с координатор фондация „Детски книги”; представяне на книги на издателство „Фют” от играта „Разменени приключения с Мая и Моте”.Назад
Facebook
Работен календар
Септември 2021
ПВСЧПСН
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
   = почивен ден
   = санитарен ден
   = ден без глоби
Работно време: 8:30 - 18:30
Почивни дни: събота и неделя
Анкета
Доволни ли сте от разнообразието на книги, което Регионална библиотека „Петър Стъпов”, Ви предлага:

Да - много
Да - в известна степен
Не - не съм

Покажи гласовете

                                                                                          

В Регионална библиотека „Петър Стъпов” функционира антикварна книжарница, в която се предлагат Вашите неостаряващи във времето любими заглавия. Заповядайте във фоайето на първия етаж!